Making-off actieboek ‘Dat wil ik zien!

Tamar Oosterloo illustrator Dat wil ik zien!

Toen ik vorig jaar werd gevraagd door uitgeverij Royal Jongbloed of ik mee wilde werken als illustrator aan een van de actieboeken voor de Kinderboekenweek, was ik meteen enthousiast. Want een fantasierijk verhaal over de natuur voor jonge kinderen is iets wat heel goed bij mij past.

Bij het horen van het verhaal (geschreven door Hanna Holwerda) kwamen er meteen al wat ideetjes bij me op hoe ik het zou kunnen verbeelden. Natuurlijk vond ik het ook heel spannend, want kan ik dat wel een heel boek illustreren? Hoe gaat dat in z’n werk? En gaan ze wel mooi vinden wat ik bij het verhaal allemaal maak en bedenk? Samen met de schrijfster Hanna en de uitgever hebben we in het najaar van 2021 rond de tafel gezeten en heb ik mijn eerste ideeën voor het storyboard en de personages met ze doorgenomen.

Zoals je hieronder ziet is een eerste storyboard nog heel abstract en was een mondelinge toelichting hard nodig. Maar er was meteen een klik en wederzijds vertrouwen om er samen een prachtig boek van te gaan maken.

Het verhaal wordt na de eerste ontmoeting verder uitgewerkt door Hanna en daarna kan ik aan de slag om de schetsen tot in de kleinste detail pagina voor pagina uit te werken. De illustraties voor dit boek zijn niet op papier getekend maar digitaal op de ipad. Het digitaal werken geeft meer mogelijkheden want je hebt nog meer opties in het toevoegen van structuren en kleur waardoor ik de illustratie met diverse technieken kan uitwerken . Het digitaal werken geeft daarnaast meer flexibiliteit want iets wijzigen of verschuiven kan altijd. Als ik op papier werk moet bij een wijziging alles opnieuw getekend worden.

Dan is daar bijna een jaar later het resultaat! Op 5 oktober 2022 is de release datum en verschijnt het actieboek voor de kinderboekenweek 2022 met de titel ‘Dat wil ik zien!’ in de boekhandels. Wauw, ik ben super trots op dit mooie eindresultaat van het eerste prentenboek waar ik aan mee mocht werken! Het maakproces was een feestje en met veel liefde en plezier heb ik gewerkt aan de avontuurlijke en fantasievolle illustraties over Sam en Soof.

Beschrijving
‘Het verhaal gaat over de hoofdkarakters Sam en Soof die op avontuur gaan in de tuin. Ze horen opeens geritsel en gegrom, wat zou dat zijn? Als ze de sporen volgen komen ze allemaal mooie plekjes tegen in hun tuin. In hun belevingswereld is de realiteit veel groter en met veel fantasie ontdekken ze leuke weetjes over de verschillende beestjes in de natuur.’

Bestel hier via de webshop jouw boek en je ontvangt een door mij gesigneerd exemplaar per post!

Extra’s

  • Dansles
    In de webshop vind je een complete dansles voor thuis of op school over de natuur en kriebelbeestjes passend bij dit prentenboek.
  • E-book
    Wil je als docent zelf aan de slag met jouw klas over het thema ‘gi-ga-groen’ of over de natuur? Ik heb een e-book geschreven vol dans-beweeg inspiratie over kriebelbeestjes en de natuur. Hoe fijn is het om dan met 1 druk op de knop gewoon klaar te zijn? Het enige wat je nog hoeft te doen is de muziektitels in je eigen te afspeellijst zetten, de oefeningen door te nemen, het dansmateriaal te verzamelen en je kan aan de slag!
  • Voorstelling
    Kindertheater Deep deep heeft een theaterstuk gemaakt over het prentenboek ‘Dat wil ik zien!’. Een gi-ga-groene voorstelling vol fantasie, muziek en weetjes! Je kunt nu hun voorstelling boeken voor bij jouw op school!