Liever geen gegriezel in de dansles

Het einde van de maand oktober komt in zicht. Ik loop door de winkel om inspiratie op te doen voor nieuw lesmateriaal. De herfstspullen, egeltjes, paddestoelen en plastic herfst blaadjes staan alweer in de sale. De nieuwe schappen zijn gevuld met enge pompoenen, griezel maskers, heksen hoedjes en skeletten. Halloween staat voor de deur, ik heb hier persoonlijk helemaal niets mee. Het lijkt of het elk jaar steeds uitgebreider ‘gevierd’ wordt. Ik voel er zelf dan ook niets voor om dit griezelthema mee te nemen in de dansles en dat gaat ook niet gebeuren. Nu ik zelf mama ben zou ik niet willen dat mijn dochter als heks of spook door de kamer heen danst. Toch krijgen jonge kinderen hier steeds meer voorbeelden van te zien. Zoals de griezelige spullen in de winkel of Halloween fragmenten op tv. Waar ligt eigenlijk de oorsprong van dit ‘feest’? Ik ben de geschiedenis ingedoken met behulp van Google en heb er opnieuw wat over gelezen. (Wil je er zelf eens wat meer over lezen klik dan hier of lees deze blog want dit is zeker stof om over na te denken;)

Nee, dit is niet iets waar ik de peuters en kleuters mee wil laten kennis maken. Hoe speels en onschuldig het soms ook lijkt, enge griezelmuziek, peuters die als heksen een eng soepje maken of dansen als spookjes onder een laken. Ik heb het al meerdere keren voorbij zien komen. Alleen dit is niet iets voor in de lesjes van ‘Kijk, ik dans!’.

De Kinderboekenweek die eerder deze maand bezig was ging ook over het thema griezelen. Zelf vond ik dat best jammer want ik hoopte op een paar leuke, vrolijke voorleesboekjes die mij kunnen inspireren voor nieuwe danslessen. Bij de eerste boekjes die ik zag kwamen de monsters, spoken en heksen alweer op me af dus ik heb het weg geklikt en het zo gelaten.

Danslessen en Halloween: De grote gevaarlijke GrompelTotdat ik vorige week een boek voorbij zag komen van de Kinderboekenweek die wel mijn aandacht trok. Het boek ging over een monster genaamd Grompel maar de tekeningen zagen er niet zo griezelig uit. Ik vond het verhaal ook luchtig en positief geschreven. Voor een peuter/kleuter zitten er wel spannende elementen in maar het had een mooi positief einde.

Dit boek wil ik gebruiken om op speelse manier na te denken hoe je om kan gaan met spannende dingen. Waar ben je bang voor? Misschien wel slapen in het donker, zonder papa en mama zijn, fietsen zonder zijwieltjes of voor de draak in het sprookjesbos.

In de dansles denken we met elkaar na over de emotie bang zijn maar ook dapper en moedig zijn. Hoe dans en beweeg je als je deze emoties voelt? Soms kom je enge dingen tegen maar als je dapper en moedig bent valt het meestal best mee en kan/durf je meer dan je denkt.

Net zoals in het verhaal van de grote gevaarlijke Grompel waarin hij eigenlijk helemaal niet zo eng blijkt te zijn. Want hij is niet alleen groot maar ook lief en zacht en wordt zelfs onze nieuwe vriend.