Leren door dans & beweging

Het is een behoorlijke uitdaging om jonge kinderen stil te laten zitten. Als ze dan stil zitten is dat meestal maar van korte duur. Kinderen hebben namelijk van nature de drang om te bewegen. Ze zien vaak al snel iets wat hun aandacht trekt waardoor ze opnieuw in beweging komen om op onderzoek uit te gaan. Ze gebruiken vaak al hun zintuigen om de wereld in zich op te nemen, te ervaren en te onderzoeken. Die natuurlijke drang om bewegend te leren moet eigenlijk nog meer gestimuleerd worden. Dans en bewegingslessen zijn daar een mooi middel voor!

Ontwikkelingsgericht

Er gebeurt tijdens de danslessen van ‘Kijk, ik dans!’ meer dan alleen maar dansen en bewegen op muziek. Het is een leerzame beleving waarin alle zintuigen gebruikt worden om de ontwikkeling van het jonge kind te stimuleren.

Alles wat ik de kinderen aanbied tijdens de dansles nodigt uit om spelend en dansend te leren. Het leren van nieuwe woorden, kleuren en vormen. Het leren omgaan met elkaar, het laten zien en uitbeelden van verschillende emoties. Het ontdekken van materialen om mee te dansen. Hoe gebruik je het dansmateriaal? Hoe voelt het en hoe beweegt het?

Taaldans & rekendans

Op mijn verlanglijstje stond de wens om mijn lessen nog meer verdieping te geven en mijn kennis te vergroten. Steeds vaker lees ik hoe basisscholen meer bewegingslessen inplannen en de kinderen willen uitdagen om op een nieuwe manier te leren. Daarom start ik in september met een cursus taal- en rekendans die aangeboden wordt door Studioswing. De danslessen van ‘Kijk, ik dans!’ worden daardoor nog beter afgestemd op het basisonderwijs.

Taal- en rekendans is een bewegingsles die gegeven wordt aan kleutergroepen uit het basisonderwijs, peuterspeelzalen en kinderopvang. Hierbij worden de onderwijsdoelen van taal en rekenen gekoppeld aan verschillende oefeningen in dans en beweging. Door het gebruik van muziek en concrete materialen wordt er gewerkt aan de taal- en rekenvaardigheid van het jonge kind.

Wil je meer informatie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe de dans en bewegingslessen van ‘Kijk, ik dans!’ inzetbaar zijn op jouw basisschool, kinderopvang of peuterspeelzaal?

Informeer vrijblijvend naar meer informatie via het contactformulier op de website.