Nieuws

Nieuwsberichten met een algemeen karakter over activiteiten, gedachten en ideeën van Kijk, ik dans! Peuterdans, Kleuterdans of anders.

Gratis download ‘Pietendans diploma’

Sinterklaas is in ons land aangekomen en wat is dat weer een feest. Hier thuis wordt het Sinterklaasjournaal gekeken, pepernoten gebakken en het schoentje is ook al een keer gezet. Voor tijdens deze feestelijke periode is er in de webshop het dansverhaal over Sinterklaas terug te vinden. Na 3 jaar wordt deze dansvideo nog steeds met veel enthousiasme bekeken en is het bij velen een favoriet. Daarom leek het me leuk om dit dansverhaal compleet te maken met een echt ‘Pietendans diploma’!

Lees meer

Gratis download: Werkbladen Gi-ga-groen

Gratis werkboekje ‘Gi-ga-groen’

Speciaal voor de onderbouw heb ik deze werkbladen samengesteld om fijn aan de slag te gaan met het thema ‘Gi-ga-groen’ tijdens de Kinderboekenweek 2022! Vul je email adres in en je ontvangt dit gratis werkboekje in je mailbox!

Lees meer

Making-off actieboek ‘Dat wil ik zien!

Tamar Oosterloo illustrator Dat wil ik zien!

Toen ik vorig jaar werd gevraagd door uitgeverij Royal Jongbloed of ik mee wilde werken als illustrator aan een van de actieboeken voor de Kinderboekenweek, was ik meteen enthousiast. Want een fantasierijk verhaal over de natuur voor jonge kinderen is iets wat heel goed bij mij past.

Lees meer

Dagritmekaarten

Gratis download ‘dagritmekaarten’!

We zitten in deze periode veel thuis met elkaar. Wegens de lockdown kunnen de kinderen ook nog niet naar school. Ik vind het zelf best lastig om een goede verdeling te maken tussen werk, huishouden, werkjes voor school en de quality time momenten samen. Vaak blijf ik langer in mijn eigen werk hangen en wordt dat half uurtje schermtijd voor m’n dochter toch weer net wat langer dan gepland. Elke dag moet ik in deze lockdown periode heel bewust kiezen waar ik mijn tijd aan wil besteden. Daarom heb ik besloten om deze tijd efficiënter in te delen met hulp van mijn eigen gemaakte dagritmekaarten. Meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Lees meer

tamar.illustrations

Een grote beslissing

Daar zit ik dan, achter mijn laptop. Terugdenkend aan de afgelopen maanden. Wat kan er in een korte tijd veel veranderen! Een diepe zucht… Het was geen makkelijke tijd maar toch heeft deze periode mij ook mooie dingen gebracht. Ik neem jullie in deze blog mee in een terugblik op de afgelopen periode en tot welke grote beslissing ik nu ben gekomen.

Lees meer

Blog Nog een keer, nog een keer! Kracht van herhaling

De kracht van herhaling

De thema’s die tijdens de danslessen centraal staan worden altijd 3 tot 4 weken achter elkaar herhaald. Hier kies ik bewust voor omdat ik zie dat jonge kinderen meer tijd nodig hebben om de oefeningen en nieuwe indrukken te verwerken en eigen te maken. Meestal verwerk ik tussendoor een aantal kleine nieuwe oefeningen in de lessen om meer verdieping te krijgen en de kinderen die daar aan toe zijn meer uit te dagen. Waarom is het herhalen zo belangrijk voor jonge kinderen?

Lees meer

Leren door dans & beweging

Leren door dans & beweging

Het is een behoorlijke uitdaging om jonge kinderen stil te laten zitten. Als ze dan stil zitten is dat meestal maar van korte duur. Kinderen hebben namelijk van nature de drang om te bewegen. Ze zien vaak al snel iets wat hun aandacht trekt waardoor ze opnieuw in beweging komen om op onderzoek uit te gaan. Ze gebruiken vaak al hun zintuigen om de wereld in zich op te nemen, te ervaren en te onderzoeken. Die natuurlijke drang om bewegend te leren moet eigenlijk nog meer gestimuleerd worden. Dans en bewegingslessen zijn daar een mooi middel voor!

Lees meer

Aftellen tot de danslessen van 2018 weer gaan beginnen!

Mama wanneer begint de dansles? Is juf nog steeds op vakantie? Sommige ouders vertellen wel eens dat hun peuter of kleuter wekelijks vraagt of de dansles weer gaat beginnen. Het is dan ook lang wachten tot die eerste dansles weer gaat beginnen. Wat betekent ‘straks’, ‘bijna’ of ‘morgen’? Deze woorden zijn voor peuters en kleuters vaak nog erg abstract want hun tijdsbesef is nog niet helemaal ontwikkeld.

Lees meer

Liever geen gegriezel in de dansles

Het einde van de maand oktober komt in zicht. Ik loop door de winkel om inspiratie op te doen voor nieuw lesmateriaal. De herfstspullen, egeltjes, paddestoelen en plastic herfst blaadjes staan alweer in de sale. De nieuwe schappen zijn gevuld met enge pompoenen, griezel maskers, heksen hoedjes en skeletten. Halloween staat voor de deur, ik heb hier persoonlijk helemaal niets mee. Het lijkt of het elk jaar steeds uitgebreider ‘gevierd’ wordt. Ik voel er zelf dan ook niets voor om dit griezelthema mee te nemen in de dansles en dat gaat ook niet gebeuren. Nu ik zelf mama ben zou ik niet willen dat mijn dochter als heks of spook door de kamer heen danst. Toch krijgen jonge kinderen hier steeds meer voorbeelden van te zien. Zoals de griezelige spullen in de winkel of Halloween fragmenten op tv. Waar ligt eigenlijk de oorsprong van dit ‘feest’? Ik ben de geschiedenis ingedoken met behulp van Google en heb er opnieuw wat over gelezen. (Wil je er zelf eens wat meer over lezen klik dan hier of lees deze blog want dit is zeker stof om over na te denken;)

Lees meer

Hoeveel nachtjes slapen nog?

Mama wanneer begint de dansles? Hoeveel nachtjes slapen nog? Het is soms lang wachten tot die eerste dansles weer gaat beginnen. Wat betekent ‘straks’, ‘bijna’ of ‘morgen’? Deze woorden zijn voor peuters en kleuters vaak nog erg abstract want hun tijdsbesef is nog niet helemaal ontwikkeld.

Door gebruik te maken van een aftelkalender kunnen kinderen op een speelse manier de tijd ‘meten’ hoe lang het nog duurt. Kijk, ik dans! heeft haar eigen aftelkalender gemaakt met een tekening met onze dansmuis erop!

Volgende week gaan de lesjes weer beginnen en daarom kan er nu thuis afgeteld worden tot de eerste dansles. Elke dag mag er een vakje ingekleurd worden of kan er een sticker op geplakt worden.

Tellen jullie thuis samen met mij af?

Download hier de aftelkalender van Kijk, ik dans!