Dansthema vriendschap

Deze week start de kinderboekenweek en elk jaar staat er weer een nieuw thema centraal. Dit jaar is dat het thema ‘vriendschap’. Dit vond ik ook een heel mooi thema om deze maand centraal te stellen in de danslessen.

Ik zie vaak in de peuterlessen al de eerste vriendschappen ontstaan. Waar eerst de 2-jarige peuters nog naast elkaar dansen zie ik ze in de loop naar hun 3e jaar steeds meer contact maken met hun dansgenootjes. Zoals het elkaar enthousiast begroeten bij binnenkomst, samen hand in hand dansen op de muziek of knuffelend uitrusten bij de lesafsluiting.

Dansthema vriendschap – kinderboekenweek 2018

Het is mooi om te zien hoe dans en muziek de kinderen dichter tot elkaar brengt. Samen plezier hebben, samen luisteren naar een verhaal, samen dansmateriaal delen, soms wachten op je beurt of de ander aanmoedigen om zijn/haar danskunsten te laten zien.

Maar ook het elkaar troosten als het even spannend is zonder papa of mama en leren om elkaar op een positieve manier aan te raken. Zoals een hand op een schouder of rug als we in een treintje lopen of op elkaar letten zodat we niet botsen.

In de dansles

In dit thema maken we kennis met een nieuw vriendje van onze dansmuis. Muis heeft voor iedereen een ‘Stoffeltje’ meegenomen! Het lijkt eerst een gewone zachte stofdoek maar als we onze vinger er door heen steken wordt het opeens een dansvriendje.

Eerst is ons vriendje nog een beetje verlegen want het is best spannend met zo veel nieuwe kindjes om hem heen. Met de kinderen denken we na over hoe we ons nieuwe vriendje gerust kunnen stellen.
We leren een vrolijke ‘wiebelbillenboogie’ om zo te laten zien hoe leuk het is om samen te dansen en Stoffeltje leert ons ook een leuk dansje!

Daarnaast oefenen de peuters spelenderwijs de kleuren rood, blauw, geel, groen & paars, want elke Stoffel is weer een andere kleur. De kleuters gaan een stapje verder, die oefenen met het maken van vormen in een stopdans. Als de muziek stopt vouwen ze van hun eigen Stoffel een vierkant, rechthoek of driehoek.

Het worden weer gezellige en leerzame lessen deze maand!

Afsluit versje

Zoveel vriendjes bij elkaar
Hand in hand
of naast elkaar
Dansen is leuk
Jij bent mijn vriend!

Dansende voetjes op de grond
Samen bewegen is gezond!