Dansregels met een gouden randje

Aan het begin van een nieuw seizoen moeten de kinderen nog ontdekken wat er precies van ze verwacht wordt in de dansles.  Daarom is het goed om ze hierover duidelijkheid te geven. Wanneer wordt er geluisterd?  Wanneer wordt er gedanst? Wanneer wordt er naar elkaar gekeken en wanneer is er ruimte om je vrij te uiten in dans of om gezellig te kletsen?

Om de dansles voor iedereen leuk te houden zijn er een paar dansregels die ik deze maand in de les kleuterdans heb geïntroduceerd. Zo werk ik met de kinderen aan een les met ruimte voor plezier en gekkigheid maar ook aan rust en structuur.

De 3 dansregels

  1. Als de muziek aanstaat of als de juf iets uitlegt wordt er niet gepraat.
  2. Bij een oefening vanaf de zijkant wacht je rustig op je beurt.
  3. Als je iets wilt vragen steek je eerst je vinger op.

Sinds ik de dansregels heb geïntroduceerd, merk ik meteen verschil tijdens het lesgeven. Er is meer rust en focus tijdens de verschillende oefeningen. Daarnaast herkennen de kleuters dezelfde regels die ook op school gehanteerd worden. Hierdoor is het bekend en vertrouwd.
Samen met de kleuters hang ik de illustraties op aan de muur. Op deze manier zijn ze goed zichtbaar. Mochten de regels een moment vergeten worden dan kan ik ze altijd weer wijzen op een van de illustraties.

Illustraties dansregels

De onderstaande speerpunten vind ik zelf erg belangrijk. Met deze in mijn achterhoofd wil ik van elke les een feestje maken. Zodat de kinderen met een positief gevoel en met nieuwe verhalen weer naar huis toe gaan.

  • Plezier hebben staat voorop!
  • Vertrouwen en veiligheid in de groep is belangrijk om te groeien en te leren!
  • Met ruimte voor fantasie, spel en improvisatie tijdens de muziekbeleving maak je de leukste dans avonturen!