Boekentip! Een troostrijk verhaal over afscheid nemen.

Terwijl we in Lemmer nog even dansen over het winteravontuur met onze vriend Olaf, is er in Sneek en Leeuwarden een nieuw dansavontuur gestart. Daar gaat het deze maand over ‘Het eiland van opa’ geschreven door Benji Davies.

In de lessen focussen we ons op het avontuurlijke aspect uit het boek. Zo bekijken we de prachtige kleurrijke jungle platen en zien we hoe opa en zijn kleinzoon Sem het eiland ontdekken. We ontvangen zelfs na het lezen van het verhaal een envelop van onze eigen dansmuis. Zij heeft ook een bezoekje gebracht aan het eiland van opa. Muis nodigt ons uit om op de boot te stappen en samen met onze eigen meegebrachte lievelingsknuffels op avontuur te gaan.

Praten met je kind over de dood

Dit mooie prentenboek heeft ook een serieuze en diepere boodschap. Op speelse wijze vertelt het boek dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven – ook al zijn ze ver, ver weg. Opa vindt namelijk het eiland zo mooi dat hij daar voor altijd wil blijven. Sem gaat zijn opa natuurlijk erg missen maar opa vertelt dat hij zich niet alleen zal voelen met al zijn nieuwe junglevrienden om hem heen. Sem geeft zijn opa nog een laatste knuffel en stapt daarna weer alleen op de boot om naar huis te gaan.

Over sommige onderwerpen praat je niet makkelijk met je kind. Woorden als ‘dood’ of ‘afscheid nemen’ zijn nog erg abstract voor een jong kind. Zeker als een peuter of kleuter hier vragen over gaat stellen, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Het kan voor een kind helpen om het eerst visueel te maken en er daarna samen over te praten. Je kan dit op creatieve wijze invullen door er samen over te knutselen of door er bijvoorbeeld over te lezen. Dit troostrijke boek is daar een mooi middel voor en zeker aan te raden om te lezen als er een dierbare in de omgeving van het kind is overleden.

Meer informatie en tips over ‘praten over de dood met kinderen’ vind je o.a. in deze link.

BewarenBewaren