Kijk, ik dans! biedt met veel plezier avontuurlijke en creatieve danslessen voor jonge kinderen. De lessen zijn bedoeld om peuters en kleuters uit te dagen in hun ontwikkeling. Allereerst op het gebied van hun lichamelijke ontwikkeling maar ook op het gebied van taal, sociale omgang met leeftijdsgenootjes en o.a. het leren en ontdekken van nieuwe thema’s. De kinderen dansen en praten over thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind. Voorbeelden hiervan zijn: de onderwaterwereld, sprookjes, stoere piraten of de seizoenen van het jaar.
Graag wil ik ouders ook inspireren om thuis al spelenderwijs bezig te zijn met de thema’s die tijdens de danslessen aan bod komen. Hieronder vertel ik hoe je op speelse wijze samen met je kind bezig kunt zijn. Deze punten helpen om bewust te worden wat voor positieve invloed je als ouder/verzorger kunt hebben op de ontwikkeling van je kind. De tips in dit bericht gaan over het herfst thema waar wij de afgelopen weken over hebben gedanst. Leuk om deze herfstvakantie hier mee aan de slag te gaan!
Tip 1: Laat het kind kennis maken met de ‘echte’ wereld.
Hoe kunnen we het thema ‘herfst’ zo dicht mogelijk bij het kind brengen? Door naar buiten te gaan! Tijdens de danslessen hebben we het over verschillende herfstdieren gehad. Bijvoorbeeld hoe beweegt de slak? Of wat doet de eekhoorn met de nootjes die hij vindt? Maar ook welke herfstkleuren zien we buiten? Kijk samen welke beestjes en materialen je buiten kunt vinden. Verzamel de blaadjes/takjes en nootjes in een grote tas zodat je samen thuis deze ‘herfst schat’ nog eens goed kan bekijken.
Tip 2: Samen even kletsen – praten is leren
Leg de gevonden ‘herfst schat’ op tafel en kijk samen wat jullie hebben gevonden. Stel vragen aan het kind om met elkaar in gesprek te gaan. Als je vragen stelt worden de kinderen uitgedaagd om te leren verwoorden wat ze willen vertellen. Je daagt ze uit om hardop hun mening of verhaal te delen. Neem hiervoor de tijd en reageer als ouder/verzorger positief zodat ze zich op hun gemak voelen en gehoord voelen. Op deze manier bouw je mee aan het zelfvertrouwen van het kind.
Benoem ook zelf wat je ziet of vertel een verhaal. Kinderen slaan nieuwe informatie snel op en zo vergroot je hun kennis over de materialen uit het bos.
Tip 3: Fantasie spel
Kinderen op jonge leeftijd kunnen nog niet altijd het verschil zien tussen werkelijkheid en fantasie. Fantasiespel is een mooie manier om nieuwe dingen te onderzoeken. Het leukste is om als ouder daar in mee te spelen. Bedenk samen bijvoorbeeld gekke herfstdieren. Je kunt ze misschien zelf knutselen van het materiaal dat je hebt gevonden in het bos. Tijdens de dansles hebben de kinderen kennis gemaakt met het gekke herfstdier ‘Schrumpie’. De kinderen mochten Schrumpie gekke danspasjes aanleren en dat zorgt elke keer voor nieuwe bewegingen en heel veel plezier.
Tip 4: Thuis dansen
Soms vragen ouders zich af welke muziek ik gebruik omdat hun peuter of kleuter thuis ook graag wil dansen. Er is niets leuker dan samen dansen en bewegen op muziek. Twee liedjes die ik tijdens mijn dansles heb gebruikt staan hieronder beschreven.
Lied 1: De cd ‘2 kleine kleutertjes van Monique Smit het nummer ‘herfst’
Met gekleurde linten kunnen de kinderen met hun armen heen en weer zwaaien als een echte herfststorm tijdens het refrein “De wind waait, de wind waait, de blaadjes van de bomen”.
Lied 2: Peuters dansen, deel 1 het nummer ‘Boom‘
Aan de hand van echte of neppe herfstblaadjes kan je jouw kind uitdagen om de blaadjes in hun handen te houden en te staan als een echte boom. Ze wiegen zachtjes op de wind en op het moment dat er wordt gezongen “Mijn blaadjes laten los” gooien ze de blaadjes hoog in de lucht zodat ze naar de beneden dwarrelen.
Heel veel herfstplezier !