4 tips om creativiteit thuis de stimuleren

Kinderen barsten van de fantasie en creativiteit. Ze worden geboren met het vermogen om te dromen en zich te verwonderen. Door het aanbieden van creative activiteiten kan je de creativiteit van het kind stimuleren. Bij de lessen kleuterdans en peuterdans wordt door dansexpressie en fantasierijke kleine opdrachten de creativiteit van het kind gestimuleerd. Hier worden o.a. verhalen en thema’s voor gebruikt die aansluiten bij de belevingswereld van het kind.

De creatieve ontwikkeling helpt het kind om zelf problemen op te kunnen lossen en zelfstandig te zijn. Daarnaast is fantasie een middel voor het kind om de wereld om zich heen te verkennen en te ervaren.

Hoe kan je als ouder thuis een omgeving creëren waar je kind zijn of haar creativiteit verder kan ontwikkelen?

Tip 1: Een creatieve plek in huis

Zorg voor een plek in huis waar vrij gespeeld kan worden. In deze ruimte is het niet erg als er wat verfspetters op de grond of muur terecht komen. Zorg voor ruimte om te dansen en te bewegen of te verkleden. Creëer momenten waar ze in deze ruimte kunnen spelen of oefenen en momenten waarop ze hun knutselwerkje, dans of toneelstuk kunnen laten zien aan anderen. Ieder kind heeft zijn eigen talent, stimuleer het kind om te doen wat ze zelf leuk vinden.

Tip 2: Samen doen

Door samen met je kind bezig te zijn in hun fantasiespel leer je elkaar beter kennen. Je kan op een speelse manier ontdekken wat je kind bezig houdt. Door samen te spelen, knutselen, dansen of zingen vergroot je het zelfvertrouwen van je kind. Als je met enthousiasme en openheid hun creatieve inbreng ontvangt en stimuleert worden ze zelfverzekerder in datgene wat ze doen. Zelfvertrouwen is erg belangrijk voor creativiteit. Kinderen met een groot gevoel van eigenwaarde zijn vaak creatiever en durven meer.

Tip 3: Het proces is minstens zo belangrijk als het eindresultaat

Als je met je kind een creative activiteit aan het doen bent, denk dan niet aan het eindresultaat. Het hoeft er niet altijd netjes of realistisch uit te zien. Geef het kind de ruimte om op zijn of haar manier vorm te geven aan het creative proces. Er is geen goed of fout. Als een kind te vaak hoort dat iets niet goed is of anders moet dan zal het kind uiteindelijk stoppen met dit gedrag. Geef juist complimenten en bevestiging zodat hun zelfvertrouwen groeit en ze zich blijven ontwikkelen in hun creativiteit.

Tip 4: Zorg voor ‘trotse’ momentjes

Creëer speciale momenten waar het kind zijn of haar werk kan laten zien wat ze hebben gemaakt of geoefend. Het is voor het gezin leuk om er zelfs een hele voorstelling van het maken. Laat kinderen zelf uitkiezen wat ze willen laten zien. Door deze ‘succes ervaringen’ voelen kinderen zich gewaardeerd en dit vergroot hun eigenwaarde. Deze momenten zal hun creativiteit vergroten.

Vrijblijvend kennismaken

Laat ook jouw kind op jonge leeftijd al kennis maken met ‘dans’ als creative activiteit. Al spelenderwijs mogen ze de wereld ontdekken tijdens de dans avonturen bij ‘Kijk, ik dans!’.

Voor meer informatie of voor een gratis proefles kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met ‘Kijk, ik dans!’.

Contact opnemen